Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Characterization of some super-foods as components of smoothie drinks
Prachárová, Adriana ; Vysoká, Marie (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
This bachelor thesis deals with properties of selected fruits and seeds of superfoods, the introduction of their biologically active substances and comparison of their nutritional properties. The theoretical part focuses on characterizing the fruit itself (pineapple, banana, blueberry, kiwi, raspberry and orange) and seeds (chia seeds, poppy seeds and almonds). It is focused on characterization of bioactive substances contained in them, such as polyphenols, flavonoids, antioxidant activity, vitamin C, vitamin E and fatty acids. Further, used methods are described. In the experimental part, the content of the antioxidant activity and biological effects in selected fruits and seeds was measured and concentrations was calculated per 1 g of dry matter. Finally, a sensory analysis consisting of eighteen fruit and seed combinations is introduced. The aim of the thesis was to find out which of tested combinations are nutritionally high and, simultaneously, acceptable for consumer.
Biologicky významné látky v bylinných čajích u čeledi hvězdnicovité
Stejskalová, Lenka
Význam bylinek a bylinných čajů je často zkoumaným tématem. Rostlinný materiál je zdrojem velkého množství různorodých složek, u kterých je prokázán příznivý vliv na lidský organismus. Tyto látky jsou schopny napomáhat při prevenci a případně léčbě některých lidských onemocnění. K úplnému pochopení fungování jednotlivých rostlin je zapotřebí znát obsah jednotlivých skupiny biologicky aktivních látek. Tato diplomová práce s názvem „Biologicky významné látky v bylinných čajích u čeledi hvězdnicovité“ v první časti popisuje a definuje bylinné čaje a ekologické zemědělství. Dále popisuje čeleď hvězdnicovité (Asteraceae) a konkrétněji se věnuje vybraným druhům této čeledi. Mezi vybrané zástupce patří měsíček lékařský (Calendula officinalis), heřmánek pravý (Matricaria chamomilla L.), podběl lékařský (Tussilago farfara L.) a třapatka nachová (Echinacea purpurea). Spotřeba bylinných čajů je v současné době vysoká a stále roste, proto je potřebné znát složení využívaných rostlin. Konkrétní zástupci byly vybráni pro jejich oblíbenost a hojné využívání při přípravě bylinných čajů. U každého zástupce je krátký botanický popis a popis obsažených látek. V další kapitole teoretické části jsou popsány fenolické látky, jejich stanovení a vliv na lidské zdraví. Podrobněji je popsána skupina flavonoidů, která je podskupinou fenolických látek. Poslední část literární rešerše popisuje pojem antioxidantů, volných radikálů a metody stanovení antioxidační aktivity. Praktická část této diplomové práce je zaměřena na stanovení celkového obsahu polyfenolů, celkového obsahu flavonoidů a stanovení celkové antioxidační kapacity. Tyto skupiny byly vybrány k měření, protože se jedná o látky vykazující účinky na lidské zdraví. Všechny tyto skupiny jsou stanovovány spektrofotometricky. Podstatou této práce bylo zjistit, zda je obsah těchto sloučenin shodný u vzorků pocházejících z rozdílných produkcí. Proto byl od každého zástupce zkoumán jeden vzorek pocházející z ekologického zemědělství (pod označením „BIO“) a jeden vzorek pocházející ze zemědělství konvenčního. Tyto dva vzorky byly pak následné statisticky porovnány.
Aplikace separačních metod pro stanovení biologicky aktivních látek
Bílková, Aneta ; Sklenářová, Hana (vedoucí práce) ; Česla, Petr (oponent) ; Solich, Petr (oponent)
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: RNDr. Aneta Bílková Školitel: doc. PharmDr. Hana Sklenářová, Ph.D. Konzultant: doc. PharmDr. Petr Chocholouš, Ph.D. Název disertační práce: Aplikace separačních metod pro stanovení biologicky aktivních látek V předložené disertační práci je prezentován komentovaný soubor tří odborných publikací, zaměřujících se na aplikaci separačních metod pro stanovení biologicky aktivních fenolických látek v ovoci, reziduí pesticidů v ovoci s ohledem na využití moderních skladovacích technologií, a aplikačního výsledku - užitného vzoru založeného opět na sledování obsahu fenolických látek při různých podmínkách sušení ovocného materiálu. V teoretické části jsou z analytického hlediska charakterizovány cílové analyty, jejich fyzikálně - chemické vlastnosti, stabilita, antioxidační aktivita. Dále jsou v ní popsány metody přípravy vzorků pro stanovení biologicky aktivních fenolických látek, vybraných extrakčních postupů a přehled metod používaných pro stanovení popsaných látek v rostlinném materiálu. Hlavní část disertační práce se zabývá vývojem, optimalizací a validací rychlé analytické metody pro chromatografickou analýzu fenolických látek v rostlinném materiálu, konkrétně v jablkách. V této části je popsána...
Vývoj antimikrobiálních organických nanomateriálů s obsahem extraktů mikrořas a kvasinek
Tushnolobova, Elizaveta ; Szotkowski, Martin (oponent) ; Hoová, Julie (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem antimikrobiálních organických nanomateriálů s obsahem extraktů mikrořas a kvasinek. Cílem práce je syntetizovat a charakterizovat tyto nanomateriály a zkoumat jejich biologické účinky a potenciál v různých aplikacích, včetně lékařství, potravinářství, průmyslu a životního prostředí. V práci jsou popsány základní principy vývoje nanomateriálů. Dále jsou rozebrány biologické aktivní látky obsažené v extraktech mikrořas a kvasinek a jejich potenciál v aplikacích s antimikrobiálním účinkem. V první fázi experimentální části byly extrahovány biologicky aktivní látky z mikrořas a kvasinek pomocí extrakčních metod. Tyto extrakty byly poté použity k přípravě organických nanomateriálů pomocí syntetických postupů. Následně byly tyto materiály charakterizovány pomocí různých analytických technik, včetně spektrofotometrie. Dalším krokem bylo testování biologických účinků těchto nanomateriálů. Byly zkoumány jejich antimikrobiální vlastnosti proti různým mikroorganismům, jako jsou bakterie. Výsledky této práce ukazují, že organické nanomateriály s obsahem extraktů mikrořas a kvasinek mají vysoký potenciál jako antimikrobiální látky a mohou být využity v různých aplikacích. Tyto výsledky mohou být přínosem pro lékařskou praxi, potravinářský průmysl a ochranu životního prostředí.
Možnosti využití vybraných frakcí technického konopí v kosmetice
Gregarová, Lenka ; Hudečková, Helena (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Konopí seté je všestranná bylina známá již několik tisíc let a obsahuje řadu aktivních látek. Tato diplomová práce se zaměřuje na využití vybraných extraktů z technického konopí v kosmetice, konkrétně ve vlasové. První část je zaměřená na rostlinu konopí, seznámení s aktivními látkami v ní obsaženými a celkové zpracování rostliny. V druhé části byly experimentálně stanoveny aktivní látky v pěti extraktech z různých odrůd, které byly dodány z průmyslu. Extrakty byly porovnané na základě obsahu antioxidantů, chlorofylů, fenolických látek, flavonoidů a kanabinoidů. Následně byl připraven šampon na vlasy s přídavkem konopných extraktů a konopného hydrolyzátu. Nakonec byl u extraktů a šamponů sledován inhibiční účinek vůči mikroorganismům. V konopných extraktech byly detekovány prospěšné biologicky aktivní látky, kde vyšší obsahy byly naměřeny v ethanolových extraktech. Extrakty také dokázaly inhibovat růst určitých mikroorganismů. U připraveného šamponu byly pozorovány uspokojivé výsledky na vlasech.
Sekundární metabolity hub s antivirotickou aktivitou
Besedová, Alena ; Čmoková, Adéla (vedoucí práce) ; Kolařík, Miroslav (oponent)
Uplynulý rok 2020 jasně ukázal, jak rychle mohou některé virové infekce dosáhnout pandemických rozměrů. Je tedy stále potřeba objevovat nové látky s antivirotickou aktivitou. Takovéto látky (např. asteltoxin E, cytosporaquinon B) byly v minulosti objeveny u několika skupin hub, nicméně jejich potencionál jako zdroj virostatických chemoterapeutik není příliš prozkoumán. O možném využití hub jako zdroje látek s antivirotickou aktivitou vypovídá i použití některých druhů (např. Ganoderma linghzi, Lentinula edoles), při zmírnění nebo prevenci virotických onemocnění v lidové medicíně. Ve většině případů se však nepodařilo najít látky za tento účinek zodpovědné. Ve své bakalářské práci se proto budu nejprve zabývat rozborem hub tradičně využívaných při onemocněních virovými infekcemi v lidové medicíně. Dále shrnu nejvýznamější houbové látky, u kterých byla prokázala antivirotická aktivita. Bakalářská práce tak přinese ucelený přehled současně známých sekundárních metabolitů hub a jejich virostatických účinků. Informace shrnuté v práci tak mohou ukázat na možné kandidáty v boji proti virovým infekcím.
Characterization of some super-foods as components of smoothie drinks
Prachárová, Adriana ; Vysoká, Marie (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
This bachelor thesis deals with properties of selected fruits and seeds of superfoods, the introduction of their biologically active substances and comparison of their nutritional properties. The theoretical part focuses on characterizing the fruit itself (pineapple, banana, blueberry, kiwi, raspberry and orange) and seeds (chia seeds, poppy seeds and almonds). It is focused on characterization of bioactive substances contained in them, such as polyphenols, flavonoids, antioxidant activity, vitamin C, vitamin E and fatty acids. Further, used methods are described. In the experimental part, the content of the antioxidant activity and biological effects in selected fruits and seeds was measured and concentrations was calculated per 1 g of dry matter. Finally, a sensory analysis consisting of eighteen fruit and seed combinations is introduced. The aim of the thesis was to find out which of tested combinations are nutritionally high and, simultaneously, acceptable for consumer.
Optical Sensors for Biotechnology and Food Industry
Maixnerová, Lucie
Plný tet: SKMBT_C22014070913363 - Stáhnout plný textPDF
Plný text: content.csg - Stáhnout plný textPDF
Reakce živých buněk (in vitro) na extrakt, získaný z matrix kolonie bochnatky americké (Pectinatella magnifica)
ŠUSTEROVÁ, Karolína
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda kolonie sladkovodní mechovky Pectinatella magnifica produkují biologicky aktivní látky. Na základě znalostí o průběhu růstové křivky buněčné kultury myších fibroblastů byly vytvořeny modely pro biologické testy ke stanovení biologického potenciálu látek, obsažených v extraktu z lyofilizátu kolonií P. magnifica. Testy přítomnost látek s biologickou aktivitou prokázaly. Součástí práce byl rovněž průzkum výskytu a rozšíření sledovaného druhu na Vltavotýnsku, včetně monitoringu základních parametrů vodního prostředí. Prozkoumáno bylo ve dvou letech (2012 a 2013) opakovaně celkem 10 lokalit na řekách Lužnice a Vltava, výskyt byl zjištěn na 5 místech.
Výskyt a význam bioaktivních látek kravského mléka
KALA, Robert
Mléko jako sekret mléčné žlázy savců je významnou potravinou nezbytnou pro správný vývoj organizmu a rozvoj zažívacího traktu. Po narození jde o první složku potravy, kterou mohou lidé, respektive novorozenci a také ostatní savci přijímat. Je bohatým zdrojem živin a biologicky aktivních látek. Bakalářská práce je zaměřena na výskyt a význam bioaktivních látek mléka, a je rozdělena do pěti kapitol - na proteiny, lipidy, sacharidy, vitaminy a minerální látky. V jednotlivých kapitolách je vždy popsána daná skupina látek a dále je uvedena charakteristika skupiny - fyzikální a chemické změny, vliv na zdraví popř. změny v důsledku technologického zpracování např. při výrobě fermentovaných mléčných výrobků. U jednotlivých hlavních skupin jsou v podkapitolách přiblíženy významné látky skupiny. Dále je v práci popsána výživová role jednotlivých látek mléka.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.